Икономически университет – Варна

Наградени бяха участниците в две поредни издания на проект IT Master class

На 18 юни 2024 г. се състоя заключителната сесия на десетото и единадесетото издание на проект IT Master Class, организиран от Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (ЦИПНИКТ). Проектът, който събира най-добрите студенти от специалностите на катедра Информатика, има за цел да ги подготви за реалната бизнес среда и да им предостави възможности за кариерно развитие без нужда от традиционни платформи за търсене на работа.

Студентите работиха усърдно с ментори от девет водещи бизнес компании, сред които DevLabs, Strypes, Adastra, iCard, MyPOS, KBC, DXC, CluneTech и други. Тези фирми предоставиха на участниците възможност да се запознаят с различни бизнес профили и работна среда, което значително обогати техните практически умения.

На финалното събитие студентите представиха своите проекти, разработвани през последните две издания. По време на IT Master class 10, участниците разработиха приложение, представляващо "Наръчник на първокурсника". Сантиментален бе моментът, че в ролята на ментори на десетото издание, влязоха участници от първото издание на IT Master class, които и до днес са сплотен екип в състава на компания DevLabs, която бе и основен партньор на проекта през 2023 г.

Студентите от IT Master class 11, заедно с оновния партньор на издание 2024 - компания Strypes - работиха по проект за Националната спортна академия (НСА), свързан с резервиране на зали за катерене.

Техните усилия и постигнати резултати впечатлиха гостите на събитието. Ръководителят на проекта, Петя Петрова, изрази своята гордост и задоволство от постигнатото. Тя подчерта, че проектът вече е утвърден бранд, който продължава да привлича внимание и признание.

„През тези десет години изградихме не само успешен проект, но и стабилни релации с бизнеса, което е ключово за подготовката на нашите студенти за реалната работна среда. Благодарна съм на всички партньори, колеги и студенти за тяхната всеотдайност и труд“, заяви Петя Петрова.

Проектът постигна значителен успех, като 70% от участниците бяха поканени на работа или стаж в партньорските ИТ компании. Всяко издание на IT Master Class е уникално, предоставяйки на студентите не само голям обем работа и разработка на проекти, но и възможността да посетят офисите на компаниите и да се докоснат до реалната работна среда.

В рамките на проекта бяха връчени сертификати за успешно завършване на 41 студенти от ИТ специалностите на катедра "Информатика". В знак на благодарност, компаниите получиха сертификати за партньорство.

IT Master class 10IT Master class 11

Сред присъстващите на събитието бяха доц. д-р Владимир Досев - заместник-ректор по по студентски политики и дигитализация, доц. д-р Иван Куюмджиев - директор в ЦИПНИКТ, г-н Георги Зеленков - основател на ЦИПНИКТ, ръководителят и колеги от катедра "Информатика", ръководителите на патньорските ИТ компании, които изказаха поздравления за успеха на проекта.

19 юни 2024



Подобни