Икономически университет – Варна

Консорциум за развитие на икономиката и организацията на туризма бе учреден в ИУ – Варна

Меморандум за партньорство и създаване на консорциум за развитие на икономиката и организацията на туризма беше сключен между Икономически университет – Варна, Университета „Проф. д-р Ас. Златаров“ – Бургас, ШУ „Епископ К. Преславски“, Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Ас. Златаров“ – Варна, ПГ по туризъм „Проф. д-р Ас. Златаров“ – Бургас, Варненската туристическа камара и Бургаската регионална туристическа камара. Документът беше подписан на 7.06.2021 г. от представители на седемте институции: проф. д-р Евгени Станимиров – ректор на ИУ – Варна, проф. д-р Магдалена Миткова – ректор на Университета „Проф. д-р Ас. Златаров“ – Бургас, проф. д.и.н. Колев – ректор на ШУ „Епископ Константин Преславски“, инж. Фотинка Въргова – директор на ПГ по туризъм „Проф. д-р Ас. Златаров“ – Бургас, Владимир Василев – зам.-директор на Професионалната гимназия по туризъм – Варна, Илин Димитров – председател на Варненската туристическа камара, Деница Колева – зам.-председател на Бургаската регионална туристическа камара. Домакин на събитието беше Икономически университет – Варна.

Учредителите на консорциума заявяват желание за установяването на тясно сътрудничество в сферата на висшето и средното образование по туризъм и икономика във всички форми на обучение, вкл. в образователната и научна степен „доктор“ и обучение през целия живот. Те са водени от разбирането, че за постигане на устойчиво икономическо и социално развитие е необходимо взаимодействие и партньорство между образователните институции, бизнеса и неправителствените професионални организации, имащи готовност за съвместни действия относно подготовката на качествени кадри, за преодоляване на младежката безработица, за провеждане на проучвания и икономически анализи, вкл. на туристическия сектор. 

Бъдещите партньори имат интерес към създаването на условия за висше и професионално, интердисциплинарно образование, отговарящо на нуждите на работодателите и ефективно планиране на образователните програми от страна на висшите и средни училища. Именно това е уникалното и новото в този консорциум – той е може би първият, в който се имплантира идеята за „жизнения цикъл на кадрите“ – от професионалното училищно образование, през университета до бизнеса, като всяка от страните подпомага процеса. По този начин ще бъдат разкрити нови съвместни програми извън образователните на средните и висшите училища. Програмите на средните училища няма да се уеднаквяват, защото всяка образователна институция има по нещо уникално, което не трябва да се заличава, смята проф. д-р Евгени Станимиров. Обединението на средното и висшето образование, и работодателите е много важно, коментира Илин Димитров – председател на Варненската туристическа камара.        

Проф. д-р Евгени Станимиров връчи на гостите почетни плакети на ИУ – Варна по случай вековния юбилей на висшето училище. Те разгледаха университетската библиотека, мултимедийното студио, тестовия център, компютърната зала за студентски спортове, Студентската улица и видяха документалния филм „100 години Икономически университет – Варна с академични традиции в бъдещето“.

07 юни 2021



Подобни