Икономически университет – Варна

Икономически университет – Варна e домакин на годишния конгрес на „Еразъм +“ координаторите ERACON’2021

Икономически университет – Варна e домакин на 17-ия годишния конгрес на „Еразъм+“ координаторите ERACON’2021. Той се организира от Европейската асоциация на „Еразъм+“ координаторите (EAEC, www.eracon.info) под патронажа на европейския комисар за иновации, изследвания, образование и младеж д-р Мария Габриел. Тази година форумът се провежда хибридно поради ограниченията на Covid-19.

„Еразъм+“ координатори, изследователи и професионалисти в областта на висшето образование от над 20 страни представляват редица европейски и международни университети и организации. Академици, мениджъри и служители от висши училища, организации и фирми, които се интересуват от програмата „Еразъм+“, се срещат физически или онлайн, за да обменят идеи и да създават мрежи в опит да се развие сътрудничеството между академичните среди, младежта и света на бизнеса. Крайната цел е развитието на качеството в програмите за мобилност, включително възможностите за настаняване и стаж за заетост на студентите.

Програмата и дейностите на събитието включват „Еразъм+“ презентации, дискусии на кръгла маса, семинари, Go-exchange, присъствено изложение за набиране на студенти, срещи Университет – Университет (U2U), програма за наставничество и много други.

Конгресът беше официално открит на 6.07.2021 г. в аулата на Икономически университет – Варна от еврокомисар д-р Мария Габриел, която поздрави виртуално участниците. „За мен бе чест да открия тазгодишната церемония на конгреса ERACON’2021. Благодаря на всички тях за работата им, идеите, препоръките и предложенията, които са ни помогнали да превърнем програма „Еразъм+“ в успеха, който е днес. 34 години след създаването си програмата предлага много повече възможности за мобилност и сътрудничество в областта на образованието, обучението, младежта и спорта. Днес „Еразъм+“ е по-приобщаваща, по-отворена, подпомагаща отличните постижения в образованието и изграждаща връзки между образователни институции в и извън Европа. Пожелавам на всички координатори на „Еразъм+“ и професионалисти в областта на образованието да продължават да постигат отлични резултати и да реализират проекти, предоставящи все повече и нови възможности за ученици, студенти и преподаватели.“ – заяви д-р Мария Габриел.

Приветствие към участници във форума отправи и ректорът на Икономически университет – Варна проф. д-р Евгени Станимиров. В него той постави въпроси, които имат дългосрочна проекция върху системата на висшето образование. Сред тях се открояват тези, свързани със стратегията за развитие на младите хора и дали тя ще позволи да ги подготвим адекватно за бъдещето при условие, че ние не знаем параметрите на това бъдеще. „Дигитализацията е друга тема, по която си струва да говорим, защото тя не се изчерпва само с използването на изкуствен интелект. Осигуряването на равен достъп до образование е друг проблем със стратегическо значение в системата на висшето образование.“ – подчерта проф. д-р Евгени Станимиров.

В рамките на ERACON’2021 се провежда и конференцията CAREER-EU’2021. Повече информация може да се намери на  www.career-eu.info

07 юли 2021



Подобни