Икономически университет – Варна

Експерти на КЗЛД се срещнаха онлайн със студенти от Икономическия университет – Варна

Днес 31.03.2021 г., в изпълнение на Договор за сътрудничество между Икономически университет – Варна и КЗЛД, се проведе среща-дискусия на студенти от специалност „Съдебна администрация“ с експерти - Олга Александрова и Любомир Грънчаров от Дирекция „Правно-нормативна и международна дейност” към Комисията за защита на личните данни. На срещата присъстваха още преподаватели и партньори на ИУ – Варна с интерес към проблематиката.

Темата на срещата беше посветена на „Компетентността на КЗЛД и ИВСС“. Тя е част от обучението по дисциплината "Достъп и защита на информацията", което предполага теоретична и практическа правна подготовка на студентите от специалност „Съдебна администрация“ с оглед потребността от непрекъснато развиване и усъвършенстване на правните знания в изучаваната материя.

Гост-лекторите: Олга Александрова - държавен експерт в дирекция „Правно-нормативна и международна дейност“ и Любомир Грънчаров –
главен експерт в дирекция „Правно-нормативна и международна дейност“ и Длъжностно лице по защита на данните на КЗЛД, запознаха студентите с основните моменти от законодателството за защита на личните данни, а именно: основни понятия, въведени в Регламент 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета, трансфери на лични данни извън Европейското икономическо пространство, кодекси за поведение и сертифициране за защита на данните; принципи и условия за допустимост на обработването на личните данни; обхват и действие на Регламента. Направено бе сравнение на правомощията на двата надзорни органи – КЗЛД и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет.

Екипът на дисциплината „Достъп и защита на информацията“ изказва специални благодарности на експертите Олга Александрова и Любомир Грънчаров за представената актуална и значима тематика, на КЗЛД за ползотворното сътрудничество и на всички студенти, включили се в дискусията.

31 мар 2021



Подобни