ОКС: Магистър
Форма на обучение: Редовно обучение, Задочно обучение, Редовно обучение (Ян.прием), Задочно обучение (Ян.прием)
Брой семестри: 2
Професионална квалификация: Икономика
Професионално направление: Икономика
Начална година: 2024
Целта на обучението е получаване на висококвалифицирана подготовка в областта на качеството и експертизите на хранително-вкусовите и промишлени стоки. Студентите-магистри получават нови знания в областта на съвременните методи за анализ и експертиза на стоките, безвредността и безопасността на стоките, системите за управление на качеството, сертификацията на стоки и услуги, митнически контрол, съхранението, маркетинговата диагностика на стоките, рекламата, предприемачеството и малкия бизнес, защитата на потребителите
Завършилите магистри получават професионални компетенции, в т.ч.: да изпълняват ръководна длъжност в търговски, логистични, маркетингови, контролни и сертификационни отдели на фирмите; да извършват производствен, инспекционен и сертификационен контрол; да изграждат и одитират системи за управление на качеството; да извършват икономически проучвания, анализи и експертна дейност в областта на асортиментната политика, качеството на стоките, стандартизацията и сертификацията, защита интересите на потребителите и договорната политика.
Основните ключови компетенции, които придобиват магистрите са: за идентифициране и установяване на възможни фалшификации на стоките; за извършване на различни стокови експертизи и контрол; за изграждане, внедряване и одит на системи за управление на качеството; за планиране и разработване на рекламната дейност на фирмите; за разработване и законодателна закрила на търговските марки и географските означения на стоките; за прилагане на системи и схеми за сертификация на стоки и услуги; за защита на потребителските интереси; за упражняване на експертна и оценъчна дейност в различни сфери по целия жизнен цикъл на стоките.
I. Основно предназначение на квалификационната характеристика
Квалификационната характеристика има следното предназначение:
Обучението по специалността се осъществява на широка научна, теоретична и практическа основа с помощта на съвременни методи и средства.
II. Професионални знания и умения
Целта на обучението по специалността е да се формира съвкупност от общо научни, професионални и специални знания, теоретични и практически умения и определени навици, които да подготвят студентите за изпълняване на трудови дейности, свързани с качеството на стоките, неговото управление, анализ, оценка и експертиза. Конкретното описание на професиите (трудовите дейности) е посочено в раздел IV на настоящата характеристика.
Основните знания, умения и компетенции, които се формират с обучението по специалността, са в следните насоки:
III. Обучение по специалност „Качество и експертиза на стоките“
Посочените знания, умения и компетенции се формират чрез възможност за изучаване на дисциплини, които са структурирани в няколко направления:
Първото направление обхваща дисциплини, които дават широка фундаментална подготовка на студентите от ДНДО в областта на: икономикс, количествени методи, мениджмънт и маркетинг, въведение във финансите и теория на счетоводството.
Второто направление включва специални дисциплини (за студенти СНУ и ДНДО), които целят да изградят профилирана подготовка в областта на стокознание на промишлените стоки, стандартизация, метрология и квалиметрия, стокознание на хранително-вкусовите стоки. По този начин студентите задълбочават своите знания относно качеството на стоките, неговото формиране, стандартизация, опаковка, съхранение, удостоверяване и контрол на стоките.
Третото направление обхваща специализиращи дисциплини (за студенти СС, СНУ и ДНДО), които са насочени към развиване на професионални знания, компетенции и практически умения, в областта на: съвременните методи за анализ и експертиза на промишлените и хранително-вкусовите стоки, безопасността на стоките в съответствие с европейските изисквания, системите за управление на качеството, сертификацията на стоките и услугите, търговските марки и рекламата на стоките, защитата на потребителските интереси и съвременните форми на търговския бизнес. На основата на практически лабораторни занятия студентите придобиват умения за идентификация на стоките, установяване на тяхната безопасност и методите за разкриване на фалшификация на стоките.
Обучението по специалността се реализира като се приемат кандидати, завършили висшето си образование в страната или в чужбина, за получаване на ОКС „магистър“ по икономика. Срокът на обучение е диференциран по форми на обучение и област, от която идват обучаваните. За завършилите СС и СНУ обучението е с продължителност 2 семестъра, а за завършилите специалности в ДНДО – 3 семестъра. Обучението завършва с държавен изпит по специалността, като на студентите се предоставя възможност да избират между две форми: защита на дипломна работа или комплексен държавен изпит.
Завършилите пълния курс на обучение получават ОКС „магистър” по професионално направление „Икономика” в съответствие с националния класификатор на областите на висше образование и професионалните направления и в съответствие с държавните изисквания за придобиване на висше образование в Република България.
IV.Възможности за реализация
Цел на специалност „Качество и експертиза на стоките” е да подготви квалифицирани професионалисти, които да: (1) работят в контролни и бизнес организации и/или техни подразделения и/или в структурите на публичната администрация, (2) могат ефективно да изпълняват задълженията си на специалисти по качество и експертиза на стоките, (3) управляват поверените им ресурси на организациите-работодатели, (4) оползотворяват възможностите за бизнес развитие, (5) мислят креативно и анализират контролните и бизнес процеси (и в частност контрола на качеството и експертизата на стоките).
Завършилите тази специалност могат да се реализират като функционални специалисти и/или мениджъри в сферата на управлението, контрола и експертизата на качеството на стоките на публични и бизнес организации на следните позиции: експерти в специализирани фирми за стоков контрол; мениджъри по качеството на стоките; консултанти по разработване и внедряване на системи за управление на качеството; одитори на системи за управление на качеството и безопасността на стоките; експерти в областта на сертификацията на стоки и услуги и ръководители на сертифициращи фирми; мениджъри и специалисти по контролинг; експерти и вещи лица по стокови, митнически и съдебни експертизи; експерти в областта на защита на потребителските интереси и др.
V. Компетенции, които ще бъдат придобити от студентите при обучение в специалност „Качество и експертиза на стоките“
Съгласно Националната квалификационна рамка, студентите придобиват следните компетенции:
Изучавани дисциплини | Семестър | Кредити | Форма на контрол | Студентска заетост | ||
---|---|---|---|---|---|---|
общо | извънаудиторна | аудиторна | ||||
Специализиращи | ||||||
Експертиза на промишлените стоки | 9 | 8 | Изпит | 240 | 165 | 75 |
Системи за управление на качеството | 9 | 8 | Изпит | 240 | 180 | 60 |
Търговски марки и реклама на стоките | 9 | 7 | Изпит | 210 | 150 | 60 |
Безопасност на стоките | 9 | 7 | Изпит | 210 | 150 | 60 |
Сертификация на стоките и услугите | 10 | 8 | Изпит | 240 | 165 | 75 |
Експертиза на хранително-вкусовите стоки | 10 | 8 | Изпит | 240 | 165 | 75 |
Екологични политики и устойчивост | 10 | 8 | Изпит | 240 | 180 | 60 |
Избираеми дисциплини (1)
|
10 | 6 | Текуща оценка | 180 | 135 | 45 |
Общо за Специализиращи | 60 | 1800 | 1290 | 510 | ||
Дипломиране | ||||||
Избираеми дисциплини (1)
|
10 | 15 | Изпит | 450 | 450 | 0 |
Общо за Дипломиране | 15 | 450 | 450 | 0 | ||
Общо за целия курс на обучение | 75 | 2250 | 1740 | 510 | ||
Факултативни дисциплини | Семестър | Кредити | Студентска заетост | |||
общо | извънаудиторна | аудиторна | ||||
Чужд език-английски | 10 | 3 | 90 | 60 | 30 | |
Чужд език-немски | 10 | 3 | 90 | 60 | 30 | |
Чужд език-френски | 10 | 3 | 90 | 60 | 30 | |
Чужд език-руски | 10 | 3 | 90 | 60 | 30 |