Икономически университет – Варна

Публична презентация на научни резултати на докторанти от докторска програма "Търговско право"

На 26.11.2018 г. в зала 446 се проведе публична презентация на научни изследвания на докторанти от докторска програма „Търговско право“.

Форумът бе официално открит от проф. д-р Зоя Младенова - Директор на НИИ при ИУ – Варна. Във форума като официален гост участва г-н Иван Табаков, Председател на ВТИК, с оглед обвързване на научните изследвания с практиката. В научното събитие участие взеха представители на академичната общност, специалисти от икономическата и юридическа практика, докторанти и студенти на ИУ – Варна.

Водещ на форума бе проф. д-р Маргарита Бъчварова - ръководител на докторска програма „Търговско право“. Докторантите представиха отделни акценти, които се отнасят до теоретични и практически аспекти в отделните дисертационни разработки, дискусионни проблеми на търговското законодателство и Тълкувателни решения на Върховния касационен съд от съществено значение за правоприлагането.

Първият защитил докторант, ас. д-р Виолета Владова-Иванова, запозна аудиторията с квалифициращите признаци на непреодолимата сила, последиците относно изпълнението на договорните задължения и необходими предложения за усъвършенстване на законодателството. Останалите докторанти представиха пред  участниците теоретични и практически дискусионни моменти относно: представителната власт на управителя и неговата отговорност - докт. Милена Цветковска; проблеми относно клаузата за неустойка - докт. Жана Лечева; правата на търговския представител по българското и европейско законодателство – докт. Златозар Йорданов; особеностите при сключване на търговските сделки - докт. Мария Тодорова.

Научният форум се превърна и в място за дискутиране на теми с обществено и практическо значение, обмен на идеи и социален опит между млади учени и научни ръководители, преподаватели и представители на практиката.

27 ное 2018



Подобни