Икономически университет – Варна

Младежкият симфоничен оркестър на Колорадо Спрингс и ученици от Варна заедно на сцена

Концертът на Младежкия оркестър на Колорадо Спрингс заедно с ученици от Първа и от Четвърта езикова гимназия във Варна и с ансамбъла на Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства е в рамките на Младежка музикална академия.

Входът за концерта на 7-ми юни 2012 г. от 18.00 ч. в зала Аула на ИУ – Варна е СВОБОДЕН.

Младежкият симфоничен оркестър на Колорадо Спрингс ще представи световната премиера на българска творба. Турнето на американския състав у нас се осъществява с инициативата на Калин Чонев и със съдействието на посолството на САЩ в България. Събитието се определя като изключителен по мащабите си гастрол на симфоничен оркестър от САЩ в България.

Продуцентската компания, създадена в сърцето на САЩ от един българин и неговата съпруга, която организира турнето на младежите от Колорадо спрингс има и варненска връзка...
Създателят на продуцентската компания е Калин Чонев, син на проф. Марин Чонев - изтъкнат български хоров диригент и основателя на представителния смесен хор “Морски звуци” и на Международния майски хоров конкурс “Проф. Георги Димитров” във Варна.

Турнето в България...
Под диригентството на маестро Гари Никълсън, Младежкият симфоничен оркестър на Колорадо Спрингс, щата Колорадо, ще изнеси самостоятелен концерт на 9 юни 2012 г. във Варна – в зала 1 на ФКЦ, на 13 юни в София и на 14 юни в Пловдив. Последният концерт от турнето на американския състав е в Истанбул на 19 юни. Акцент в програмата на концертите е световната премиера на оркестровата сюита в пет части “Прабългари“, специално създадена за състава.

Младежкият симфоничен оркестър на Колорадо Спрингс ...
Основан е през 1980 г. с цел да се осигури артистично и музикално развитие на най-талантливите деца. Десетки са изявите на оркестъра в САЩ, включително и в прочутите в цял свят американски зали “Карнеги Хол” и “Кенеди център”. Истинска сензация предизвиква появата на младите музиканти преди около две години в “Сидни опера” в Австралия, както и в Нова Зеландия. В тези страни турнето им преминава под мотото “Музиката – нашият обединител”, перифразиран цитат на племенен вожд на маорите. През 2008 г. оркестърът изнася сензационен концерт в друга известна зала - ориенталския арт център в Шанхай, Китай.

04 юни 2012



Подобни