Икономически университет – Варна

Дискусия на тема "Модерна и прозрачна администрация"

Дискусия на тема "Модерна и прозрачна администрация" се състоя на 31 март 2009 г. в зала 122 на ИУ – Варна. Специален гост на Университета бе Сийм Калас - заместник-председател на ЕК и комисар по административните въпроси, одита и борбата с измамите. Участие във форума взеха още и Николай Василев - министър на администрацията и административната реформа, както и Биляна Раева - член на Европейския парламент.

В експозето си бившият министър-председател на Естония и настоящ зам.-председател на ЕК Сийм Калас акцентира върху положителното развитие на процесите в страната ни след критичния доклад на ЕК за начина, по който усвояваме европейските пари и свързаните с това злоупотреби. По думите му за пренастройването на системата е необходима ефективна, модерна и прозрачна администрация, която посреща високите очаквания на българските граждани, бизнеса и Европейския съюз за добро обслужване и висока професионална етика. Нужни са компетентни, мотивирани за кариерно развитие и с европейско самочувствие държавни служители .

Министър Николай Василев представи приоритетите на Министерството на държавната администрация и административната реформа, както и постигнатите резултати в областта на реформата на публичния сектор в България.

Евродепутатът Биляна Раева сподели със студентите впечатления за стажовете в ЕП, като изтъкна, че опитът, който стажантите ще натрупат за 6-те месеца, ще е от полза за бъдещите служители в държавната администрация.

В рамките на дискусията бяха засегнати и въпроси, свързани с ефективното управление на европейските фондове, управлението на човешките ресурси в администрацията, повишаването на прозрачността в работата, превенцията и противодействието на корупцията, електронното правителство, подобряването на административното обслужване и регулиране.

31 мар 2009



Подобни