Маестро Никола Манев се сля със Светлината, която рисуваше

ИУ – Варна загуби един скъп приятел и дарител. Поклон пред паметта му!

През 2016 г. Никола Манев подари на Икономически университет – Варна 30 свои творби, които завинаги ще останат в прекрасната колекция на висшето училище. Ръководството на университета  създаде чудесно пространство, където е експонирано дарението. Така то става достояние на всички, които пожелаят да го видят и увенчава благородната мисия на престижното учебно заведение – да насища с духовност средата, в която младите хора получават своята професионална подготовка. На 12 септември 2017 г. десетки ценители на творчеството на именития художник академик Никола Манев се събраха за официалното откриване на експозицията. Тя се намира на Студентската улица /1 етаж/ в академичната сграда на висшето училище. Ректорът проф. д-р Пламен Илиев и галеристът Валерий Пощаров представиха дарението, а присъстващите чуха по телефона от Париж личното послание на маестрото. Той сподели вълнението си от събитието и радостта, че неговите живописни откровения ще живеят в одухотвореното пространство на този храм на науката с над 100-годишна история.

Художникът Никола Манев е сред най-големите имена на съвременното българско и европейско изкуство. 60 години той живее и твори в Париж. Носител е на високи награди и отличия за творчеството си - както във Франция, така и в редица други страни по света. Негови творби са в колекциите на световни музеи и галерии. Въпреки, че е планетарен художник, Манев никога не прекъсва връзката си с България. През последните години той се посвещава на родината си и организира редица изложби в различни градове. Мисионерското му дело е увенчано и с множество дарения от картини, които той прави. Съдбата го среща с Икономическия университет – Варна, за да се роди едно красиво приятелство, плод на което е и това дарение.

През април 2017 г. в Издателския комплекс при Икономически университет – Варна  излезе от печат монографичната книга "Пленникът на светлината", посветена на Никола Манев. Луксозната книга е с автори Елка Няголова и Валерий Пощаров. На страниците на изданието могат да се видят най-известните картини на Манев – „Огледални пирамиди“, „Домът на Минерва“, „Триумф на светлината“, „Залез над Париж“, „Магични огледала“, „Везувий“, „Селения“, а също и архивни снимки, репортажни моменти от откриване на негови изложби, приятелства с велики хора на изкуството, с известни политици, ценители. „Книгата не е биографична, защото ние нямаме претенцията да сме биографи на Никола Манев.“ – пишат авторите в предговора. „Ние сме само негови приятели, споделили част от живота му, наблюдавали години наред отблизо този „водопад” от лиризъм, страсти, и необуздани енергии. Понякога сме били и част от него – дотолкова, че да сме наясно: Ниагара не се побира в бутилка…“